Povijest Bune

Povijest uz rijeku Bunu
Jedno od rijetkih stalno naseljenih mjesta u BiH

Povijest uz rijeku Bunu

Osnovna vrijednost povijesnog područja uz rijeku Bunu leži u činjenici da ono predstavlja jedno od rijetkih stalno naseljenih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojoj su vrijednosti slike, strukture i oblika koji su nastali prožimanjem prirodnih pejzažnih vrijednosti i geomorfologije sa izgrađenim vrijednostima koje su se taložile od prapovijesti do danas, čitljive, prepoznatljive i dijelom očuvane do današnjih dana.

Stalno naseljeno mjesto u BiH

Bogata povijest Bune

Prvi izravni zapisi u kojima se pominju dva grada – Bona i Hum potječu iz „Spisa o narodima” bizantijskog cara i pisca Konstantina Porfirogenita nastalog između 948. i 952. godine. Srednjevjekovno zdanje, Stjepan-grad, nastao na kasnoantičkoj utvrdi iznad Blagaja, bio je jedan od strateški najvažnijih gradova u zemlji Humskoj. U njemu je stolovao Herceg Stjepan Vukšić Kosača po komu su i grad i zemlja Hercegovina dobili ime.

Kameni most

Pored našeg hotela sve do 1945 . godine stajao je jedan od najvećih kamenih mostova Hercegovine.

Te godine je pri povlačenju njemačke vojske uništen.

Tko i kada je sagradio ovaj most teško je reći…

Rijeka Buna

Izvor rijeke Bune jedan je od najvećih i najljepših krških izvora u Europi, sifonskog tipa, kapaciteta 36 m³/s. Buna izvire iz pećine ispod stijene visoke cca 200 metara i samostalno stvara tamno modro-smaragdno zelenu rijeku koja teče još cca 9 km prema zapadu i ulijeva se u Neretvu, u blizini Hotela Buna.
Temperature zraka na području Bune u ljetnom periodu su jako visoke, dosežu čak i do 45°C u hladu. Srednja godišnja temperatura na području Bune je oko 14°C.