Povijest uz rijeku Bunu

Bogata povijest Bune

Jedno od rijetkih stalno naseljenih mjesta u BiH

Osnovna vrijednost povijesnog područja uz rijeku Bunu leži u činjenici da ono predstavlja jedno od rijetkih stalno naseljenih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojoj su vrijednosti slike, strukture i oblika koji su nastali prožimanjem prirodnih pejzažnih vrijednosti i geomorfologije sa izgrađenim vrijednostima koje su se taložile od prapovijesti do danas, čitljive, prepoznatljive i dijelom očuvane do današnjih dana.

Prvi izravni zapisi u kojima se pominju dva grada - Bona i Hum potječu iz „Spisa o narodima” bizantijskog cara i pisca Konstantina Porfirogenita nastalog između 948. i 952. godine. Srednjevjekovno zdanje, Stjepan-grad, nastao na kasnoantičkoj utvrdi iznad Blagaja, bio je jedan od strateški najvažnijih gradova u zemlji Humskoj. U njemu je stolovao Herceg Stjepan Vukšić Kosača po komu su i grad i zemlja Hercegovina dobili ime.

Rijeka Buna

Izvor rijeke Bune jedan je od najvećih i najljepših krških izvora u Europi, sifonskog tipa, kapaciteta 36 m³/s. Buna izvire iz pećine ispod stijene visoke cca 200 metara i samostalno stvara tamno modro-smaragdno zelenu rijeku koja teče još cca 9 km prema zapadu i ulijeva se u Neretvu, u blizini Hotela Buna.
Temperature zraka na području Bune u ljetnom periodu su jako visoke, dosežu čak i do 45°C u hladu. Srednja godišnja temperatura na području Bune je oko 14°C.

Kamp Buna

Kamp Buna znatnog kapaciteta, koji je u sastavu poduzeća Hotel Buna d.o.o i danas stoji ubilježen u mnoge kamping vodiče za Europu. U drugoj fazi projekta navedeni Kamp će biti revitaliziran uz primjenu svjetskih standarda.
Pored hotela obale rijeke se šire tako da se rijeka smiruje ka svom ušću u Neretvu, te na taj način rijeka postaje veoma pogodna za plivanje, splavarenje i ostale zabave i rekreacije na vodi.

Buna kao destinacija

Turistička destinacija Buna bila je veoma posjećena od strane velikog broja stranih turista te domaćih zaljubljenika u prirodu. Revitalizaciji destinacije Buna će znatno doprinijeti ponuda našeg hotela.
Rekonstruirana je poznata vrtna restauracija uz obalu rijeke Bune, kapaciteta više od 500 mjesta na površini od cca 1000 m². Vrt krasi čuveni bunski dolap za navodnjavanje, motiv mnogih umjetničkih djela.

Hotel Buna - "eko hotel" sa 4*

Ukoliko želite personilazirati uslugu, želite samostalno kreirati proizvod u kojemu će te uživati, na pravom ste mjestu! Ukoliko želite pobjeći od svakodnevnice, konzumirati proizvode koji nude istovremenu zabavu i uzbuđenje, a pored svega ste osjetljivi na kvalitetu okoliša, brinete o ekološkom otisku koji ostavljate prilikom svog boravka u destinaciji, eko hotelu, hotelu koji posluje na društveno odgovoran način, pronašli ste pravo mjesto za sebe!

Foto galerija

Izdvojili smo za Vas par fotografija, kako biste osjetili atmosferu našeg hotela

Hotel Buna

Hotel Buna

Hotel Buna

Hotel Buna

Hotel Buna

Hotel Buna

Hotel Buna